Adoptarea Legii votului prin corespondență, în forma actuală, ar fi o greșeală

20.10.2015 |


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat punctul de vedere al Uniunii privind votul prin corespondenţă, într-o conferință de presă desfășurată la București.

Proiectul de lege a votului prin corespondență, adoptat ieri de Senat, conține erori procedurale și prevederi îndoielnice din punct de vedere  constituțional. Este încă timp pentru a analiza și îndrepta aceste probleme. Nu aș dori să pățim, din nou, ca în cazul sistemului electoral uninominal pentru că, după mai mulți ani, s-a spus că am avut dreptate. Atunci, numai UDMR  și-a menținut poziția că introducerea acelui sistem este o greșeală imensă. Astăzi, deja toată lumea este de aceeași părere”, a arătat Kelemen Hunor, la conferința de presă desfășurată, marți, 20 octombrie,  la București,  unde a vorbit despre obiecțiile formulate de UDMR în legătură cu proiectul de lege a votului prin corespondență.

Președintele Kelemen Hunor a subliniat faptul că Uniunea va depune la Camera Deputaților amendamentele pe care le consideră necesare la acest proiect de lege și ar putea sesiza și Curtea Constituțională, dacă erorile semnalate în acest text legislativ nu vor fi îndreptate.

La conferința de presă de la București a fost prezent și Márton Árpád, vice-lider al grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, membru din partea Uniunii al comisiei parlamentare însărcinate cu elaborarea legislației electorale, precum și deputatul Cseke Attila, care a prezentat noile reglementări legale privind angajarea funcționarilor publici, lege al cărei inițiator a fost.

Referitor la votul prin corespondență, președintele UDMR a spus că punctul de vedere al Uniunii se bazează pe principiul potrivit căruia fiecărui cetățean trebuie să i se asigure posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot în alegerile parlamentare și prezidențiale, indiferent în ce țară trăiește.

Acest principiu trebuie respectat dar, în același timp, trebuie să examinăm dacă legislația asigură punerea în practică a acestui principiu și dacă ea nu contravine  prevederilor constituționale. Procesul de votare trebuie să fie universal, secret și să se desfășoare în condiții de siguranță, să nu existe suspiciunea de fraudă electorală. De aceea, din punctul de vedere al UDMR, varianta proiectului de lege adoptată ieri de Senat conține erori imense”, a ținut să sublinieze Kelemen Hunor.  În continuare, președintele UDMR a deplâns faptul că cei care sprijină această lege a votului prin corespondență, plină de erori, fac doar experimente în detrimentul societății.

 „Problemele concrete cer soluții eficiente, de aceea ar trebui să acordăm atenție detaliilor și consecințelor lor probabile. De aceea, UDMR dorește să atragă atenția tuturor partidelor reprezentate în Parlament asupra erorilor pe care le conține legea şi propune analizarea și corectarea acestora, deoarece mai este suficient timp pentru aceasta în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților”, a subliniat Kelemen Hunor.

El a adăugat că și actuala lege a alegerilor parlamentare prevede că toți cetățenii care trăiesc în străinătate își pot exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare și că nu ar trebui neglijate aspectele tehnice și logistice ale punerii în practică a prevederilor legislației în vigoare în prezent și ale legilor care urmează să fie adoptate.

Totodată, președintele UDMR a făcut cunoscut și faptul că Uniunea se va mobiliza pentru obținerea sprijinului necesar în vederea sesizării Curții Constituționale, în cazul în care Camera Deputaților va adopta proiectul de lege împreună cu articolele care permit comiterea de abuzuri.

Noi dorim o lege care să fie utilă și funcțională pe termen lung și, de asemenea, să nu aibă consecințe negative asupra vieții politice”, a concluzionat Kelemen Hunor. 

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Márton Árpád, reprezentantul Uniunii în Comisia de elaborare a Codului Electoral, a dezvăluit detalii ale proiectului de lege criticat. Potrivit afirmațiilor sale, prevederile noii legi nu garantează caracterul secret al votului, însă oferă nenumărate oportunități pentru comiterea de fraude electorale.

Deputatul UDMR a atras atenția reprezentanților presei asupra faptului că art. 62 din Constituție prevede că membrii Senatului și Camerei Deputaților sunt aleși prin vot universal, direct, secret și liber exprimat, însă actualul proiect de lege nu ține cont de aceste aspecte.

UDMR nu este de acord nici cu reglementarea potrivit căreia tipărirea sau imprimarea buletinului de vot ar trebui să fie datoria alegătorului, deoarece astfel s-ar ajunge la o serie de abuzuri ”, a declarat Márton Árpád.

Deputatul Uniunii a adăugat  că, potrivit prevederilor legii electorale aflate acum în vigoare,  la fiecare o sută de alegători domiciliați în străinătate și prealabil înregistrați,  se înființează o secție de votare. Noul proiect de lege ar suplimenta numărul votanților la cinci sute, ceea ce ar însemna reducerea numărului secțiilor de votare în străinătate şi ar crea, implicit, dificultăți în procesul de organizare.

Ocuparea posturilor vacante în sectorul public este facilitată  

„Procedura de angajare a funcționarilor și personalului contractual pe posturile vacante din administrația publică locală și centrală devine accesibilă”, a informat deputatul UDMR, Cseke Attila, referitor la inițiativa legislativă a Uniunii, adoptată de către cele două camere ale Parlamentului, prin care s-a reglementat procedura de ocupare liberă a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice.

Potrivit afirmațiilor deputatului, proiectul de lege elaborat de grupurile UDMR din Senat și Camera Deputaților, este primul act normativ aprobat din acest domeniu, care nu a fost inițiat de către Guvern. 

Până în prezent, puterea executivă  a reglementat prin intermediul ordonanțelor de urgență procedura de angajare a funcționarilor publici și personalului contractual pe posturile vacante din administrația publică. După 1989, proiectul UDMR este primul act normativ din acest domeniu, adoptată de către Parlament în urma unei inițiative parlamentare, prin parcurgerea întregii proceduri parlamentare. 

„După introducerea în anul 2009 a măsurilor de austeritate bugetară, în 2013 au fost modificate reglementările privind angajarea în administrația publică centrală și locală. Cu toate acestea, nici în aceste condiții nu a devenit accesibilă ocuparea posturilor vacante, nefiind respectat principiul autonomiei locale”, a arătat Cseke Attila,  referindu-se la necesitatea elaborării inițiativei legislative. 

Legea adoptată săptămâna trecută de Parlament a fost transmisă, spre promulgare, Președintelui României.

Hanganyag:
Președintele UDMR Kelemen Hunor despre legea votului prin corespondență


Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.