Congresul Partidului Popular European (PPE) apără valorile Uniunii Europene

22.10.2015 |


 „Considerăm deosebit de importantă, din punctul de vedere al comunității maghiare din Bazinul Carpatic și al României, extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest deoarece, pe lângă faptul că acest lucru ar contribui la menținerea stabilității în regiune și la o cooperare eficientă, ar avea de câștigat de pe urma acelui proces și comunitatea maghiară din Voivodina”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, șeful delegației Uniunii, cu privire la documentul intitulat „Apărarea Uniunii noastre și propagarea valorilor noastre”, adoptat miercuri, 21 octombrie, de Congresul Partidului Popular European (PPE).

Din delegația UDMR mai fac parte președintele executiv Kovács Péter, europarlamentarii Winkler Gyula și Sógor Csaba, deputatul Korodi Attila, Kelemen Kálmán – președintele Mișcării Creștin-Democrate Maghiare din România, precum și Vincze Loránt, secretar pentru probleme externe al UDMR.

La Congresul de la Madrid al Partidului Popular European au avut loc alegeri pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte PPE,  fiind, de asemenea, adoptate hotărâri pe diferite teme specializate și hotărâri de urgență.

La inițiativa Partidului Popular Spaniol, delegații au adoptat o hotărâre de urgență de sprijin pentru unitatea teritorială a țărilor. În acest document a fost integrată, cu sprijin din partea UDMR, recunoașterea îndreptățirii aspirațiilor de autonomie în cadrul țărilor membre ale UE, ca și a formelor de autonomie care funcționează la nivel european.

Documentul Partidului Popular European intitulat „Apărarea Uniunii noastre și propagarea valorilor noastre”constituie, în primul rând, un răspuns la provocările emergente care au legătură cu țări din vecinătatea estică și sudică a Uniunii Europene.

PPE consideră că valori cum ar fi democrația liberală, statul de drept, sistemul multipartit, organizații civice puternice, libertatea religioasă, de opinie, de  întrunire şi de asociere, sunt acum puse sub semnul întrebării mai mult ca oricând în trecut. Partidul Popular European împărtășește convingerea că valorile creștin-democrate pot oferi răspunsuri credibile pentru provocările prezentului.

Congresul de la Madrid a întărit perspectivele de aderare ale țărilor din Vestul Balcanilor, dar a decis, totodată, să acorde sprijin țărilor situate la Est de granița Uniunii Europene și să propună Rusiei un nou parteneriat. Partidul Popular European dorește să dezvolte Parteneriatul Estic și Politica de Vecinătate Estică a UE și, în același timp, respinge agresiunea Rusiei, discriminarea comunităților religioase și etnice, se pronunță în favoarea  realizării unui parteneriat strategic cu Turcia și a consolidării relațiilor cu Nordul Africii și Orientul Apropiat, în interesul combaterii terorismului.

În același timp, PPE încearcă să găsească răspunsuri la provocările globale post-2015, la problemele încălzirii globale și ale dezvoltării durabile, precum și la întrebarea cum pot fi consolidate în continuare relațiile transatlantice. Totodată, în documentul adoptat de Congres, se constată că țările membre ar trebui să acorde o atenție sporită garantării apărării  și securității europene,  înfrângerii amenințărilor complexe.

UDMR consideră un semnal important faptul că documentul conchide că egalitatea de șanse este o valoare fundamentală și că dreptul la dezvoltare este independent de vârstă, gen, origine, naționalitate, statut social, apartenență rasială, orientare sexuală sau stare de sănătate. În același timp, documentul respinge antisemitismul, discriminarea etnică și religioasă, precum și celelalte forme de discriminare.

Totodată, documentele Congresului PPE îndeamnă comunitățile etnice, religioase și culturale europene să îmbrățișeze valorile europene fundamentale, să își asume răspunderea pentru menținerea păcii și securității și să respingă toate formele de radicalism și violență.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.