Îmbunătățirea relațiilor româno-maghiare este prioritară – întâlnire la București dintre președintele UDMR, Kelemen Hunor și ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter

| UDMR


Vizita ministrului de externe ungar este binevenită și într-un moment important. UDMR propus de multă vreme o întâlnire la acest nivel – a subliniat Kelemen Hunor la finalul convorbirii pe care a avut-o, astăzi, la București, cu ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter.    

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, subliniat necesitatea îmbunătățirii stadiului actual al  relațiilor româno-ungare.

 „Am solicitat premierului Dacian Cioloș, încă în perioada interimatului său, să aibă în vedere o normalizare a relației româno-maghiare. Și din acest motiv mă bucură vizita lui Szijjártó Péter de azi, un moment oportun pentru a se întâlni cu  premierul român, respectiv cu omologul său din România.” – a declarat Kelemen Hunor.

În cadrul întâlnirii dintre Szijjártó Péter și liderul UDMR,  au fost  discutate problemele și provocările cu care se confruntă comunitatea maghiară din România, precum aspecte legate de relațiile bilaterale în domeniile: economic, comercial și infrastructură, inclusiv necesitatea înființării mai multor punctelor de trecere la frontieră.

„Am subliniat în cadrul dialogului, că drepturile comunității maghiare, în privința cărora ne-am exprimat deseori îngrijorarea, trebuie să se afle pe agenda îmbunătățirii relațiilor româno-maghiare. Considerăm inacceptabil faptul că, în România, nu sunt aplicate unele dintre legile aflate în vigoare și care privesc în mod direct soarta comunității maghiare” – a declarat președintele UDMR, amintind, ca exemplu, legea educației, respectiv prevederile legislative care vizează dreptul folosirii limbii materne și inscripțiile bilingve. 

”Pe lângă respectarea normelor legale, am vorbit și despre extinderea drepturilor comunității. UDMR vrea să atragă atenția și asupra faptului că aceasta este o practică europeană, necesară în vederea siguranței maghiarilor pe pământul natal” – a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, după întâlnirea cu Szijjártó Péter, exprimându-și totodată încrederea, că va exista un progres real în privința relațiilor româno-maghiare.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.