In Memoriam Tokay György

03.03.2016


Cu profundă tristețe, Uniunea Democrată Maghiară din România își ia rămas bun de la cel care fost  Tokay György, un om și un politician desăvârșit al vieții publice maghiare din România.

Politician de excepție al UDMR, Tokay György a fost deputat, lider de grup parlamentar, ministru pentru minorități și ambasador în țările baltice, membru fondator al Prezidiului Executiv UDMR și al Organizației Județene UDMR Arad.

S-a născut la 27 martie 1939 în Cluj, iar studiile juridice le-a absolvit în cadrul Universității „Babes-Bolyai”. Și-a început activitatea în calitate de consilier juridic, apoi a devenit jurnalist, iar din 1976 a activat ca avocat.

Grupul UDMR din Parlament îl considera pe Tokay György un ”secui de onoare”, datorită declarației sale de succes din plenul Camerei, devenită cunoscută sub numele de Har-Cov.

Îl admiram pe colegul nostru, Tokay György. Avea o atitudine fermă de fiecare dată când se prezenta în fața plenului Parlamentului, se adresa cu multă naturalețe în limba română, captând atenția tuturor. A reprezentat un model care, odată cu plecarea sa, nu s-a mai regăsit în politica românească. Ne-am dori să fie din nou printre noi, spunându-ne să avem multă grijă unii de alții”, afirmă foștii săi colegi.

Tokay György a fost una dintre personalitățile politice marcante din ultimii 26 de ani, care a reprezentat Uniunea cu dedicare, cinste și onestitate. La Congresul UDMR din 2015, Uniunea i-a mulțumit pentru efortul și munca sa, prin acordarea distincției Laleaua de Argint.

Ne aplecăm cu deosebit respect în fața statorniciei și curajului de care a dat mereu dovadă.

Odihnească-se în pace, amintirea sa va rămâne vie printre noi!

Condoleanțe familiei îndurerate!

KELEMEN HUNOR

Președinte UDMR

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.