Kelemen Hunor: Suntem martorii celei mai grave crize din istoria Uniunii Europene. În problema refugiaților, UDMR sprijină asumarea voluntară, nu este de acord cu sistemul cotelor obligatorii

09.09.2015 | Actualitate politică


Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare provocare a ultimelor decenii. Ea nu era pregătită pentru acest val de refugiați, s-a văzut confruntată pe neașteptate cu situația apărută. Țările membre au crezut, Uniunea a crezut că refugiații veniți din Siria, din Irak și din țări nord-africane vor fi absorbiți de țările de graniță, și includ în această categorie și Turcia. Timp de câțiva ani, așa a și fost, până acum, când refugiații au ajuns, via Europa Centrală și Răsăriteană, în țările Europei de Vest. Acest lucru a luat, însă, Europa prin surprindere”, a declarat președintele Uniunii, Kelemen Hunor, astăzi, la București.
Președintele UDMR a conchis: „Problema care se pune nu este aceea că refugiații care vin ar modifica structura religioasă a Europei, ajunge să ne uităm la cifre. Un lucru este, însă, sigur - țările membre se găsesc în fața unei mari dileme, și anume cum trebuie să se desfășoare integrarea socială a unui număr atât de mare de persoane. În opinia mea, nimeni nu s-a pregătit pentru așa ceva, dar asta nu înseamnă că trebuie să respingem acele familii, să-i respingem pe acei oameni care vor să-și salveze viețile”.

Președintele Uniunii a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții pentru rezolvarea acestei probleme. „Pe termen scurt, până la venirea iernii, trebuie găsite soluții pentru ca niciun refugiat să nu fie în pericol. Uniunea Europeană, împreună cu țările membre, ar eșua la examenul de omenie dacă ar îngheța copii, dacă ar muri oameni din cauza frigului. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele câteva zile în instituțiile europene dovedește că este în curs căutarea unei linii directoare, dar acest lucru nu este suficient. Una dintre problemele care trebuie dezbătute este cea care se referă la necesitatea unei repartizări a refugiaților în țările membre, în conformitate cu criterii obiective. Criteriile obiective trebuie să ia în considerare exclusiv populația unei țări, PIB-ul ei și rata șomajului. Trebuie ținut seama, însă, și de faptul că, în marea lor majoritate, refugiații nu doresc să se stabilească în țările din Europa Răsăriteană, ci în Germania sau în țările nordice. Va fi foarte greu să îi forțezi pe acești oameni să trăiască în România sau în Bulgaria. De aceea, propunerea noastră este că nu trebuie pornit de la un sistem de cote obligatorii, ci trebuie procedat pe bază de angajament voluntar. Eu cred că țările membre nu vor accepta sistemul cotelor obligatorii, nu văd nici o posibilitate să se întâmple așa. Și reprezentanții UDMR vor vota, în cadrul Partidului Popular European, respectiv în Parlamentul European, pentru acceptarea voluntară și împotriva cotelor obligatorii”.

Kelemen Hunor consideră că de cea mai mare gravitate este faptul că asistăm la o reintensificare a xenofobiei, rasismului și urii față de străini. „Dacă acest fenomen se răspândește va fi foarte greu de stăvilit și va reprezenta un pericol pentru edificiul politic pe care-l numim astăzi Uniunea Europeană, pentru sistemul de instituții al UE. De acest pericol ne putem apăra dacă vom vorbi sincer și clar despre ce fel de Europă ne dorim, ce înseamnă suveranitatea țărilor membre, cum se poate înainta spre o Europă în care, începând cu apărarea comună a granițelor ei, trecând printr-o politică de securitate comună și până la diferite alte domenii, deciziile să fie luate într-un singur loc. Este îndreptățit să ne punem întrebarea dacă Uniunea Europeană a făcut tot posibilul pentru ca Grecia să apere granița Spațiului Schengen. Greciei îi este imposibil să facă acest lucru de una singură, acest lucru s-a dovedit. La fel stau lucrurile și în cazul Italiei. Între timp, țările care ar putea apăra granițele Spațiului Schengen sunt marginalizate. România și Bulgaria sunt pregătite, tehnic, pentru acest rol și, cu toate acestea, Europa persistă în a inventa noi și noi criterii ca să țină România și Bulgaria în afara Spațiului Schengen. Aceasta este o greșeală uriașă pe care Uniunea o face de ani de zile”.

Președintele UDMR consideră că trebuie să se ia decizia ca provocările anilor care vin să le învingem împreună. În caz contrar, fiecare țară membră va proceda cum crede că e mai bine pentru ea și atunci Uniunea Europeană se va destrăma.

Eu sunt de opinia că este nevoie de mai multă Europă, de o Europă mai puternică și că deciziile privind anumite chestiuni, cum ar fi politica granițelor sau politica de apărare, trebuie luate la nivelul întregii Uniuni Europene”.

Kelemen Hunor a mai spus că faptul că Europa se confruntă în prezent cu problema refugiaților nu poate pune între paranteze chestiunea rezolvării problemei minorităților autohtone la nivelul Uniunii Europene și că, în următoarea perioadă, reprezentanții UDMR vor menține chestiunea minorităților autohtone pe ordinea de zi a tuturor forurilor posibile.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.