Kelemen Hunor: UDMR ia atitudine față de abordarea manipulativă a întâmplărilor din Târgu Secuiesc

10.12.2015


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a purtat discuții cu președintele României, Klaus Iohannis, și șeful Executivului, Dacian Cioloș, după care i-a informat în scris și pe ambasadorii statelor UE la București în legătură cu poziția UDMR asupra celor întâmplate la Târgu Secuiesc în ultimele zile. 

„Ne îngrijorează modul în care o parte a mass mediei românești, conform datelor oferite de autorități, a prezentat cele întâmplate la Târgu Secuiesc din unghiul culpabilizării colective a maghiarilor. Un rezultat previzibil al acestui demers ar putea fi acela că, de acum încolo, societatea românească poate percepe drept sursă de pericol fiecare năzuință legitimă a comunității noastre. Am avut prilejul de a-i informa pe șeful statului și pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alăturat și dânșii. Totodată, ne-au asigurat de faptul că cele întâmplate nu vor însemna o schimbare de direcție în privința raportării la comunitatea maghiară din România. Acest fapt ne dă speranța că, după aceste turbulențe, relația dintre majoritate și minoritate va reveni la normalitate”, afirmă Kelemen Hunor în scrisoarea de limbă engleză transmisă  miercuri, 9 decembrie, șefilor reprezentanțelor diplomatice ale țărilor UE.

Liderul UDMR a considerat important să-i informeze personal pe ambasadori și datorită abordărilor manipulative răspândite în presă. În scrisoarea cu caracter informativ, Kelemen Hunor a prezentat detaliile situației izbucnite pe 1 decembrie și a făcut referiri și la diferitele  reacții ale opiniei publice.

Documentul relatează, de asemenea, acele grave exagerări și interpretări manipulative care tind să marcheze relația majoritate-minoritate pe o perioadă mai lungă de timp.

Președintele UDMR și-a manifestat nemulțumirea față de modul în care acest caz, încă neelucidat de autoritățile responsabile, a fost prezentat cu trimitere la atacurile teroriste de la Paris și, zile de-a rândul, au putut fi urmărite în presă diverse teorii conspiraționiste care au vizat direct comunitatea maghiară din România.

„Procedurile aplicate de DIICOT și isteria creată în presă nu au rămas fără ecou nici în orășelul locuit în mare majoritate de către maghiari, Târgu Secuiesc. În ultimele zile, sute de persoane au protestat în stradă în favoarea eliberării lui Beke István și împotriva atacurilor nedemne din mass media”, a atras atenția diplomaților din UE Kelemen Hunor subliniind, de asemenea, că organizația politică pe care o conduce respinge extremismele de orice natură și de orice factură, iar ultimii 26 de ani au dovedit faptul că nu aceste fenomene au influențat conviețuirea majoritate-minoritate, astfel că societatea  va trebui să respingă și în continuare aceste provocări și crearea unei atmosfere tensionate.

„Respingem în modul cel mai ferm faptul că anumiți oameni politici și reprezentanți ai presei încearcă să stigmatizez o întreagă  comunitate, se încearcă identificarea comunității maghiare cu fenomenul terorismului. Acest mod de a gândi nu este doar greșit, dar și extrem de dăunător. Poate distruge tot ce au consolidat împreună românii și maghiarii în ultimul sfert de secol și poate periclita climatul de toleranță și pacea socială”, a concluzionat  Kelemen Hunor în scrisoarea adresată ambasadorilor UE.

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.