Kelemen Hunor: Votul nostru din Senat va reprezenta și un semn de protest al comunității maghiare – Este poziția președintelui UDMR în legătură cu inițiativa legislativă antimaghiară și anticonstituțională

18.02.2016 |


„Proiectul de lege este unul antimaghiar și anticonstituțional. Am convingerea că o astfel de inițiativă nu va trece de votul Senatului, deoarece conține prevederi anticonstituționale, iar drepturile minorităților naționale sunt garantate de Constituție. Este imposibil ca acestea să fie anulate de vreun alt act normativ. În Senat, proiectul va trebui inclus pe ordinea de zi, însă UDMR va contracara inițiativa aberantă a deputatului Bogdan Diaconu”, a declarat Kelemen Hunor, joi, 18 februarie, după ce proiectul de lege care ar interzice minorităților naționale folosirea limbii maghiare în relația cu autoritățile publice a ajuns din Camera Deputaților la Senat.

De altfel, în cadrul ședinței desfășurate, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, deputatul UDMR, Szabó Ödön, a semnalat lipsa de corectitudine a procedurii de adoptare, subliniind că o inițiativă legislativă controversată și anticonstituțională nu poate fi adoptată fără o dezbatere prealabilă în Parlament.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat referitor la proiectul de lege, că Uniunea va lupta prin toate instrumentele democratice împotriva adoptării finale a legii și a atras atenția asupra faptului că ideea folosirii exclusiv a limbii române în administrațiile publice a stârnit, în mod justificat, indignare și îngrijorare în rândul întregii comunității maghiare.

„Aceeași indignare justificată a existat și în rândul deputaților UDMR în timpul dezbaterii din Comisia de specialitate. Am reușit să obținem un aviz de respingere a proiectului de lege, însă nu am reușit să obținem includerea inițiativei pe ordinea de zi”, a subliniat Kelemen Hunor. Liderul UDMR consideră, însă, că legea va fi respinsă în urma votului din Senat, nefiind posibilă adoptarea sa fără să fie supusă dezbaterii în plen.

„Senatul este Cameră decizională în acest caz. Proiectul de act normativ trebuie dezbătut atât în Comisie, cât și în ședința de plen; prin urmare, sunt convins că vom obține respingerea inițiativei lui Bogdan Diaconu. Iar votul nostru din Senat va reprezenta și un semn de protest al comunității maghiare”, a precizat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a subliniat că, în actualul context, adoptarea unui proiect de lege anticonstituțional, naționalist și extremist nu servește intereselor României, considerată un stat de drept, un stat democratic, membru al Uniunii Europene.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.