Luare de poziție privind referendumul pentru independența Cataloniei

02.10.2017


Uniunea Democrată Maghiară din România condamnă ferm actele de violență care au avut loc în ziua referendumului pentru independența Cataloniei. Considerăm că  intervențiile exagerate ale poliţiei şi orice fel de acţiuni care implică folosirea forţei nu au rezolvat niciodată o situaţie de criză.
Cetățenii unei țări, dar și comunitățile sale, au dreptul la libertate de exprimare – iar dacă acest deziderat este susţinut de milioane de cetățeni,  în niciun caz conducătorii țării nu ar trebui să ignore o dorinţă unanimă.

Știm din experiență că într-o democrație puterea majorității nu trebuie niciodată să vizeze suprimarea minorităților, întotdeauna majoritatea trebuie să fie responsabilă pentru minoritățile care trăiesc pe teritoriul țării sale.

Nu suntem de acord cu valul de violențe și cu instabilitatea politică creată. Considerăm că pentru gestionarea situației  tensionate din Catalonia este nevoie în primul rând de calm. Viața continuă și după referendumul de duminică, iar interesul comun al tuturor cetățenilor este acțiunea înțeleaptă şi echilibrată a liderilor politici și a autorităților

Tensiunile create  pot fi soluționate  doar în mod legal, prin dialog. Nu sunt necesare noi revolte în Catalonia!

Uniunea Democrată Maghiară din România

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.