Mesajul UDMR după ședința Consiliului Reprezentanților Unionali de la Miercurea Ciuc

13.10.2018


Miza alegerilor europarlamentare

Obiectivul major devenit realitate în 2007, marile așteptări au adus, însă  și  dezamăgire. Nivelul de trai nu a crescut în măsura în care ne-am așteptat și drepturile noastre, ale minorităților naționale, nu au avut susținerea la care ne-am așteptat. În realitate, se pare că Uniunea Europeană are multe erori, iar funcționarea acestui for important este departe de a fi perfectă.

Aderarea la UE a adus progrese comunităților maghiare transilvănene. Fonduri din care s-au putut construi rețele de drumuri și utilități în localitățile mici, au fost reînnoite școli și biserici, cu ajutorul cărora comunitățile noastre au avut posibilitatea să progreseze. Dacă trebuia să folosim doar bugetul de stat al României, astăzi, în localitățile mici din Transilvania, ar fi existat, poate, numai jumătate din rețelele de drumuri, asfalt și canalizare.

UE trebuie să se schimbe, iar dezvoltarea comunității noastre nu trebuie să se oprească aici. Trebuie să ne străduim să creăm cât mai multe oportunități pentru un nivel de trai mai bun în Transilvania. Trebuie să acționăm în continuare pentru ca localitățile noastre din mediul rural să se poată dezvolta, activitatea fermierilor să nu fie pusă în pericol de  pierderea subvențiilor pe suprafețele agricole.

Viitorul nostru este dezvoltarea Transilvaniei. În ultimii 11 ani, Uniunea Europeană a jucat un rol major în viața noastră și vom avea nevoie și în viitor de această construcție.

Însă direcția spre care se îndreaptă acum Uniunea Europeană este una greșită.

Este inadmisibil ca UE să considere statele membre din Europa Centrală și de Est copiii nedisciplinați ai Europei, care creează numai probleme, dar, în același timp, să se bucure de beneficiile pieței în expansiune.

Este inacceptabil faptul că, în Europa, situația minorităților naționale autohtone este încă nerezolvată. Noi credem într-o Europă a națiunilor puternice și a unor comunități naționale puternice, unde cultura noastră reprezintă o valoare și nu o amenințare, unde folosirea limbii materne nu este o favoare, ci un drept natural al cetățenilor.

În ciuda tuturor defectelor și eșecurilor sale, credem însă că viitorul nostru este Europa. Am construit-o împreună, este a noastră: nu vrem să ne dăm la o parte, nu vom contribui la distrugerea acestei construcții importante, vrem să o consolidăm.

În 2019 decidem viitorul Europei, dar și despre păstrarea culturii și identității noastre. La alegerile pentru Parlamentul European se va decide dacă vom putea apăra cultura noastră de o mie de ani. Se va decide dacă vom continua consolidarea Europei sau vom lăsa ca această forță să se diminueze. Viitorul nostru este o Europă puternică care își protejează cultura, granițele și comunitatea.

În primăvara anului 2018 am dovedit că suntem capabili să finalizăm cu succes o campanie internațională care reprezintă glasul și obiectivul fiecărei minorități naționale autohtone europene. Peste 1 milion de semnături: Uniunea Europeană trebuie să țină cont de acest rezultat.

Vrem o Europă unită, păstrarea culturii și tradițiilor noastre, eliminarea inegalităților.

Vrem tratament egal: nu suntem cetățenii de rangul doi nici ai României nici ai UE.

Vrem respect, susținere în problemele care vizează soarta minorităților naționale și mai multă atenție regiunii care este pământul nostru natal.

Vrem o Transilvanie dezvoltată și o Europă puternică.


Miza Congresului UDMR din 2019: 
Vrem ca anul 2019 să nu fie despre trecut, ci despre viitor.

UDMR dorește o comunitate competitivă, de succes, care își păstrează identitatea și poate trăi ca maghiar pe pământul său natal. Viziunea noastră de viitor este foarte clară.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.