Noul guvern trebuie să aibă în vedere și revendicările comunității maghiare – a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la întâlnirea cu premierul desemnat, Dacian Cioloș.

12.11.2015


„În noul program de guvernare este nevoie de un capitol dedicat minorităților. De asemenea, trebuie examinată posibilitatea aplicării legilor referitoare la folosirea limbii materne. Comunitatea maghiară trebuie răsplătită cu încredere, în schimbul susținerii pe care o acordă guvernului și pe care a pierdut-o inclusiv din cauza retoricii naționaliste din ultima vreme”, a arătat Kelemen Hunor, în timpul convorbirii purtate miercuri, 11 noiembrie, cu prim-ministrul desemnat, Dacian Cioloș.

 

„Trebuie început cu aplicarea legislației pentru că, de la Legea Educației și până la prevederile legale referitoare la bilingvism, toate acestea au fost încălcate până acum de nenumărate ori, însă niciodată nu au existat consecințe în urma acestor încălcări. Această situație este inacceptabilă. Da, în România trebuie început cu restabilirea obligativității respectării legilor, sub toate aspectele, și acesta este treaba guvernului”, a accentuat președintele UDMR după încheierea întrevederii de la București.

În cursul întâlnirii avute cu premierul desemnat, Kelemen Hunor a arătat că, pentru comunitatea maghiară, obiectivul prioritar este educația, dar a atras atenția și asupra faptului că, specialiștii maghiari care lucrează în instituțiile deconcentrate din diferite județe nu îndeplinesc sarcini trasate de partid; ei au dovedit, prin munca lor din toți acești ani, că îndeplinesc în cel mai eficient mod îndatoririle profesionale.  

„Am arătat că dorim să păstrăm această prezență și, iar în unele cazuri, unde este posibil, s-o întărim”, a subliniat Kelemen Hunor, potrivit căruia, Dacian Cioloș, cu experiența dobândită la Bruxelles, acordă prioritate competenței profesionale.

În discuțiile avute cu premierul desemnat, președintele UDMR și-a exprimat îngrijorarea în privința  modului în care sunt aplicate prevederile din Legea Educației referitoare la comunitatea maghiară.

„Dintre acestea, cea mai gravă este situația de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, însă nu este respectată nici prevederea, potrivit căreia, în școlile cu predare în limbile română și maghiară trebuie numiți directori adjuncți maghiari. L-am informat pe prim-ministrul desemnat în legătură cu toate prevederile defectuoase din Legea Educației care trebuie corectate”, a adăugat președintele Uniunii.

Potrivit președintelui UDMR,  prim-ministrul desemnat trebuie să aibă putere de decizie în selectarea miniștrilor guvernului de tehnocrați, dar, în același timp, societatea nu trebuie să se confrunte cu o situație în care, în noul executiv ar fi incluși, prin tot felul de metode obscure, și oameni din partide, care reprezintă o ideologie anume.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.