Senatul a adoptat proiectul de lege inițiat de UDMR privind înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic la Târgu-Mureș

07.02.2018 | Actualitate politică


”Decizia de miercuri este o veste bună pentru comunitatea maghiară, un rezultat concret al acordului de colaborare parlamentară cu partidele coaliției guvernamentale”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, după votul final din Senat. Însă, până la materializarea acestui proiect mai este un singur pas. Preşedintele ţării urmează să decidă promulgarea acestei legi, pentru ca şcoala să poată fi înfiinţată.

UDMR a ales cea mai bună soluţie pentru rezolvarea situației, deoarece această procedură nu poate fi contestată în instanță, iar instituția poate fi desființată doar de Parlament, forul care a aprobat această lege.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, l-a informat de mai multe ori pe șeful statului în legătură cu solicitarea legitimă a comunității maghiare din Târgu Mureș, privind reînființare a Liceului Romano-Catolic. Preşedintele Kelemen Hunor şi-a exprimat încrederea că președintele Klaus Iohannis va susţine această cauză, nu va retrimite proiectul de lege în Parlament și îl va promulga cât mai curând.

După cum se știe, UDMR ar fi dorit să rezolve situaţia școlii romano-catolice din Târgu Mureș în două etape. Înainte de reînființarea școlii, Uniunea a intenţionat să creeze posibilitatea înființării prin lege a unităților de învățământ minoritare. ”În decembrie, însă, președintele ţării a retrimis spre reexaminare în Parlament Legea Educației, care includea și proiectul UDMR. Am modificat amendamentele care vizează reînființarea școlii catolice, astfel încât acest demers să fie independent  de adoptarea legii cadru. După promulgarea legii, școala va putea funcționa ca personalitate juridică, începând cu anul școlar 2018-2019”, a precizat președintele UDMR, Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a mulțumit senatorilor coaliției guvernamentale și celor din USR pentru susținere.

Proiectul privind înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolice urmărește reglementarea statutului juridic a instituției, decide asupra readucerii claselor transferate, permite înscrierea în noile clase și oferă soluții pentru situația cadrelor didactice și a personalului administrativ.