UDMR rămâne cea mai puternică forță politică maghiară din România, cu aproape 200 de primari aleși – concluzia aparține președintelui Kelemen Hunor și a fost exprimată la Cluj, într-o conferință de presă

07.06.2016


„UDMR a obținut, din nou, Primăria municipiului Satu Mare și, cu toate că la Târgu Mureș alegerile locale nu au fost câștigate de candidatul alianței maghiare, rezultatele acestui scrutin demonstrează că UDMR rămâne cea mai puternică forță politică maghiară din România, cu aproape 200 de primari aleși duminică, 5 iunie”, a declarat președintele Uniunii, Kelemen Hunor, la conferința de presă organizată la Cluj pentru evaluarea rezultatelor alegerilor locale. Președintele UDMR a afirmat că fiecare scrutin este o ocazie excelentă pentru ca o formațiune politică să obțină o confirmare a succesului cu care a reprezentat comunitatea în mandatul precedent sau o confirmare a faptului că cei trimiși în cursa electorală sunt candidații potriviți, cu un program credibil. 

UDMR a trecut cu bine acest examen, pentru că rezultatele pe care le-a obținut pe 5 iunie dovedesc că legătura dintre organizație și alegători este puternică”, a adăugat președintele Uniunii.

„Chiar și în condițiile unei prezențe la vot mai mică decât în urmă cu patru ani, UDMR rămâne cea mai puternică forță politică maghiară din România care a obținut, peste tot în țară, încrederea și sprijinul necesar pentru a-și continua munca”, a arătat Kelemen Hunor.

Președintele Uniunii a mulțumit tuturor celor care au candidat sub sigla UDMR pentru eforturile depuse și a evidențiat activitatea celor care au coordonat activitatea candidaților, a voluntarilor și colegilor din structurile Uniunii.

În 2016, miza alegerilor locale a fost mare, pentru că ne-am axat, în primul rând, pe capacitatea de a întări siguranța comunității, din toate punctele de vedere, în următorii patru ani. Sub sigla UDMR, 196 de candidații au câștigat mandate de primari, iar în câteva localități din țară, mai mulți candidați independenți sau sub sigla Partidului Civic Maghiar, au reușit, cu sprijin din partea UDMR”, a precizat președintele Kelemen Hunor. Referindu-se la rezultate, liderul UDMR a menționat faptul că o comunitatea poate obține succese numai dacă actorii politici colaborează între ei, iar această cooperare asigură rezultatul dorit.

Astfel, președintele Uniunii s-a referit la acordul strategic încheiat cu Partidul Civic Maghiar, o înțelegere pe care organizația pentru apărarea drepturilor maghiarilor, în fruntea căreia se află, ar dori să o mențină și în viitor.

„În ceea ce privește numărul consilierilor locali, UDMR a reușit, în aproape toate localitățile în care a avut candidați, să își întărească prezența sau să o păstreze la nivelul ultimilor patru ani, ceea ce dovedește că alegătorii nu s-au îndepărtat de Uniune”, a subliniat președintele Uniunii.

După o pauză de patru ani, Uniunea a reușit să câștige, din nou, funcția de primar al municipiului Satu Mare, unde noul ales este deputatul Kereskényi Gábor.

A fost o alegere bună, pentru că am desemnat un candidat bine pregătit, o persoană cu experiență în administrația publică locală și care va avea, cu siguranță, un mandat de succes”, a subliniat Kelemen Hunor. Președintele Uniunii a adăugat că noul primar, Kereskényi Gábor, se va bucura în continuare, în activitatea sa, de întreg sprijinul UDMR.

„Din păcate, la Târgu Mureș nu a fost posibil, nici după 16 ani, recâștigarea primăriei de către un maghiar, cu toate că a lipsit doar foarte puțin pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus președintele UDMR. Kelemen Hunor a precizat faptul că rezultatul obținut de Soós Zoltán dovedește că desemnarea acestuia drept candidat sub sigla UDMR, în alegerile preliminare, iar apoi candidat independent în scrutinul pentru funcția de primar, a fost o decizie bună.

Soós Zoltán a reușit, la Târgu Mure, o campanie foarte decentă și de bună calitate și consider că acest lucru este de apreciat mai mult decât la nivelul orașului”, a mai arătat președintele Uniunii.

La Odorheiul Secuiesc, UDMR nu a câștigat pe 5 iunie, deși, la alegerile preliminare organizate de UDMR, rezultatul a fost diferit

 „În zilele următoare, trebuie să determinăm, cu precizie, împreună cu colegii de la Odorhei, motivul pentru care am pierdut această confruntare pentru funcția de primar și va trebui să ținem cont de învățămintele care se impun”, a mai spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a amintit și faptul că Satu Mare și Clujul sunt orașe mari din Transilvania unde Uniunea a obținut rezultate bune la aceste alegeri. El a felicitat-o pe Horváth Anna pentru rezultatul obținut și a evidențiat faptul că, în Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea va avea un reprezentant în plus.

Am fi mulțumiți dacă asta ar însemna și că Horváth Anna își va continua activitatea de viceprimar”, a adăugat Kelemen Hunor, potrivit căruia și orașele Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc își vor putea continua dezvoltarea datorită eforturilor depuse de primarii UDMR Antal Árpád și Ráduly Róbert, care au obținut victorii spectaculoase.

Comuna Lunca Mureșului a fost una dintre cele mai mari surprize ale acestor alegeri. După 26 de ani, localitatea are din nou un primar maghiar – Csegezi Edit Zsuzsanna, membru UDMR. Și comuna maramureșeană Câmpulung la Tisa va fi condusă de-acum de un primar al Uniunii, după o întrerupere de 12 ani.

În schimb, la Apața, în județul Brașov, s-a văzut efectul dăunător al competiției maghiaro-maghiare. După trei renumărări ale voturilor a ieșit învingător, cu un rezultat extrem de strâns, candidatul UDMR.

La fel au stat lucrurile și la Otelec, o comună din județul Timiș, unde competiția maghiaro-maghiară nu a avut niciun sens, dar PPMT a avut candidat la primărie. Localitatea a avut până acum primar maghiar, acum am pierdut primăria acestei comune. S-a dovedit, așadar, faptul că ei nu au putut fi de ajutor, dar de stricat au reușit – în primul rând în detrimentul comunității maghiare de acolo”, a subliniat Kelemen Hunor.

„În câteva județe, UDMR a ieșit pe primul loc și sperăm ca în zilele următoare Uniunea să obțină și conducerea județului”, a mai spus Kelemen Hunor, adăugând că Uniunea dorește funcția de președinte de Consiliu Județean nu doar în Harghita și Covasna, dar și în alte două județe.

Consider că este foarte important că, după ani și ani de zile, am reușit să fim reprezentați, din nou, în Consiliul Local Timișoara și cred că nu este exclus ca aceste două mandate să fie importante și în interiorul consiliului”,  a declarat Kelemen Hunor, potrivit căruia acest lucru dovedește faptul că, o cooperare electorală între minoritățile din Banat, a dat rezultate bune dar, și mai mult, a avut rezultatul așteptat. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.