Elindult az Európai védelmet jogainknak! online aláírásgyűjtési kampány – az RMDSZ arra buzdít: minél többen írjanak alá a kisebbségek európai védelméért (AUDIO)

2017.07.17 | Minority SafePack


Fotó: Serar Szabolcs

Mi, az erdélyi magyar közösség kultúránkkal, hagyományainkkal több évszázada gazdagítjuk az európai közösséget. Most Európán a sor: azt kérjük, hogy álljon ki értünk, hogy álljon ki a kisebbségi jogainkért – ezzel az üzenettel indította az RMDSZ Európai védelmet jogainknak! (Minority Safepack Initiative) című online aláírásgyűjtési kampányát, amely az európai kisebbségek jogvédelméről szól, arról, hogy Európa kötelezze tagállamait – így Romániát is – a kisebbségek jogainak betartására. A sajtónak tartott technikai eligazító során Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök azt hangsúlyozta, bár a Szövetség először gyűjt elektronikus formában aláírásokat, reméli, sikeres lesz kampányuk, hiszen a kisebbségügyi kezdeményezést támogató aláírás ívének kitöltése mindössze 3 percet vesz igénybe. Kelemen Hunor szövetségi elnök Csíkszeredából online jelentkezett be az eseményre. Az RMDSZ az online kampányra külön weboldalt hozott létre http://jogaink.eu néven, az aláírásokat papíron szeptembertől gyűjtik.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a munka legfontosabb részének nevezte az online aláírásgyűjtési kampányt. Kiemelte: amikor elindították a Minority Safepack európai polgári kezdeményezést, egyetlenegy cél foglalkoztatta az RMDSZ-t és az őshonos kisebbségek kérdésével foglalkozó FUEN-t, mégpedig az, hogy törvényhozásra kényszerítse az európai döntéshozókat. „Európa ma megosztott az őshonos kisebbségek tekintetében is: van a boldogabbik Nyugat-Európa, ahol sikerült megoldani a kisebbségi kérdést, és ott vannak a volt kommunista országok, amelynek Románia is része. A mi esetünkben azt állítja az állam, a hivatalos álláspont az, hogy sikerült modellértékűen rendezni a kisebbségi kérdést, de ez nem igaz” – mutatott rá a kezdeményezés fontosságára Kelemen Hunor.

Határozott meggyőződése az, hogy Európának meg kell védenie polgárait, az őshonos kisebbségeket is, akik a többségiekhez hasonlóan szintén hozzájárultak az elmúlt száz esztendőben Európa sokszínűségéhez, viszont nem kívánnak asszimilálódni. „Ezt az EU-nak kötelessége f