Kelemen Hunor: a magyar emberek jelentős része hangsúlyosan elvárja, hogy a politikai szervezetek között együttműködés legyen – megállapodást írt alá az RMDSZ és az MPP a parlamenti választásokraHa az erdélyi magyar emberek azt igénylik, hogy alapvető kérdésekben együttműködés legyen, nekünk erre a kérésre csak egyféle választ lehet adni: megpróbáljuk annak formáját kialakítani. A parlamenti választások is egy ilyen pillanat, ahol szükséges a párbeszéd az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt között – hangsúlyozta szeptember 15-én, csütörtökön Kelemen Hunor szövetségi elnök azon a sajtónyilvános eseményen, ahol Biró Zsolt MPP-elnökkel együttműködési megállapodást írtak alá a parlamenti választásokra, illetve az azt követő választási ciklusra. A szövetségi elnök kiemelte: bár a tárgyalási időszak nem volt zökkenőmentes, a cél a felgyűlt, helyi töréseket figyelembe véve azon dolgozni, hogy az együttműködést minden szinten tartalommal töltsék meg.

Kelemen Hunor tájékoztatójában rámutatott arra, hogy az elmúlt években a Szövetség kétféleképpen kérte ki a magyar emberek véleményét: közvélemény-kutatásokat végzett szociológusok tudományos módszereire támaszkodva, illetve helyi szinten, különböző konzultációs formákat használva – a városi konzultációktól a fogadóórákig – megszólította a közösség tagjait. „Azt tapasztaltuk, a magyar emberek jelentős része hangsúlyosan elvárja, hogy a politikai szervezetek között együttműködés legyen. És bár a részletekkel nem foglalkoznak, azt kérik, ne legyen vita. Ezért ültünk le a Magyar Polgári Párttal egy asztalhoz 2014-ben, és ebből a felismerésből kiindulva kötünk most együttműködési megállapodást” – fogalmazott. Mint ismertette: először 2014-ben, az európai parlamenti választások alkalmával született partnerség a két politikai alakulat között, már akkor azzal a szándékkal: ha alapvető kérdésekben sikerül egyet érteni, ezt a megállapodást tovább kell vinni az önkormányzati, illetve a parlamenti választásokra is. „Tavasszal nagyobb teret engedtünk a versenynek, hiszen Székelyföldön, de tömbvidéken is úgy gondoltuk, hogy a verseny elfogadható, akár még pluszt is hozhat. Egymást is támogattuk nagyon sok helyen, kiemelném Gyergyószentmiklóst, ahol a Szövetség huszonhat év után először nem indított polgármesterjelöltet Nagy Zoltán ellenében” – sorolta Kelemen Hunor.

Az együttműködés tartalmi részét érintve elmondta: bár nem minden esetben sikerül, az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt is azon lesz majd, hogy a helyi közösségeken belül is megtörténjen az együttműködés, olyan helyeken, ahol nem ideológiai viták osztják meg az embereket, hanem helyi kérdéseket illető problémák. Úgy véli, a különböző tárgyalások alkalmával leginkább minőségi, nem pedig mennyiségi, befutó helyek tisztázását érintő kérdéskörökről esett szól. „A Szövetség két befutó helyet tudott felajánlani listáján, az MPP bár ennél többet kért, egy mindenki számára elfogadható megállapodás köttetett. Emellett természetesen lesznek nem befutó helyeken is MPP-s jelöltek: Bihar, Kolozs, Szatmár, Maros és Máramaros megyében. Mindezt a Szövetségi Állandó Tanács szeptember 9-én ellenszavazat nélkül elfogadta” – tette hozzá.

Sosem törekedtünk arra és most sem tesszük, hogy a Magyar Polgári Párt identitását befolyásoljuk, vagy megszüntessük. A mostani együttműködés is abból indul ki, hogy tiszteletben tartjuk egymást és egymás politikai identitását. Bízom abban, hogy december 11. után egy erős parlamenti frakcióval fogunk neki a következő parlamenti ciklusnak, mert az erdélyi magyar közösségnek ez az elvárása. Nekünk nem marad más hátra, mint bebizonyítani, hogy ennek az együttműködésnek hosszú távon az erdélyi magyar emberek a