Kelemen Hunor az Európai Néppárt (EPP) főtitkárának: az erdélyi magyarok bele akarnak szólni abba, hogy változzon az Unió – nyertesei, nem vesztesei akarnak lenni a reformoknak

2019.01.29 | Európai Néppárt


Az Európai Néppárt vezetőit mindig napirenden tartjuk a bennünket érintő kérdésekről: ismerik a problémáinkat. Nekünk nagyon fontos az agrárpolitika, hogy megmaradjanak a támogatások a 2020 utáni költségvetésben. Az európai alapok felhasználási aránya, különösen a Nagy Infrastruktúra Operatív Programé aggasztóan alacsony Romániában. Ha a központi adminisztráció nem képes ezeket a pénzeket felhasználni, nekünk az az érdekünk, hogy legalább 2 milliárd eurónyi összeget a Regionális Operatív Programba, közösségeink javára, településeink fejlesztésére csoportosítson át. Ebben is partnert keresünk az Európai Néppártban” – fogalmazott Kelemen Hunor azt követően, hogy az EPP főtitkárával, Antonio López-Istúriz White-tal tárgyalt Bukarestben.

A közelgő európai parlamenti választásról a szövetségi elnök kifejtette: az RMDSZ érdeke, hogy az Európai Néppárt a legerősebb frakciója legyen az Európai Parlamentnek. „Az a célunk, hogy a mi mandátumainkkal is hozzájáruljunk az erős néppárti frakció alakulásához a választások után. A mi érdekünk, hogy a Néppárt mutassa az irányt, alakítsa a döntéseket Európa jövőjéről, mert ez a mi közösségünknek is jó” – nyomatékosított.

A következő években jelentős méretű változásokra számítunk. Gondoljunk csak bele, mennyit változott ez a konstrukció az Európai Szén- és Acélközösség létrehozása óta. Az őshonos kisebbségek kérdését napirenden kell tartanunk. A reformoknak része kell legyen a Minority SafePack kisebbségi polgári kezdeményezés” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Antonio López-Istúriz White, az Európai Néppárt főtitkára támogatásáról biztosította az RMDSZ-t – hangzott el a mai bukaresti találkozón, ahol az európai politikus Kelemen Hunor mellett Porcsalmi Bálint ügyvezető elnökkel és Korodi Attila képviselőházi frakcióvezetővel találkozott. Isturiz-White hangsúlyozta, hogy az RMDSZ megbízható és szakmailag elismert tagja az Európai Néppártnak, az EPP pedig támogatni fogja azokban a törekvéseiben, amelyek Erdély és Románia lakosságának fontosak.

Továbbá hozzátette, hogy Románia kulcsfontosságú ország a Néppárt kampányában, az elsők között van Németország, Olaszország, Spanyolország és Franciaország mellett. A főtitkár elmondta, hogy a Néppárt prioritásai között szerepel a hatékony mezőgazdasági uniós támogatások megalapozása, az új munkahelyek teremtése, valamint az oktatás és a biztonságpolitika.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.