Kelemen Hunor beszéde a kerelőszentpáli UBM Feed Romania Kft. avatóján

2019.05.10


Akkor, amikor egy közösség történetét próbáljuk megérteni, akkor sokszor az egyének történetével kezdjük. Mert ez a sok kis történet, ami egy-egy embernek, egy-egy családnak a története, az összeáll, és előbb-utóbb egy közösségnek lesz a története. Ha ezek sikeres történetek, akkor a közösség is sikeres lesz.

Ha ezt kitágítjuk, azt mondhatjuk, hogy egy nemzet története, az a kis közösségek történetéből áll össze. A családok történetéből, a kisrégiók történetéből.

Sok minden kell ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Kell az, hogy az identitásunkat biztonságban tudjuk, kell közös törekvés és kell közös hit. De még kell hozzá valami. Kell a munkahely, kell a gazdaság, mert másképpen elnéptelenedik az otthon.

Egy gyár nem csak egy épület, nemcsak az épületnek a falai. Az a legkevesebb. Nem csak a gépek, legyenek bármilyen korszerűek is, mert az is csak egy eszköz. Egy gyár, egy vállalkozás elsősorban az ott dolgozó emberekből áll, és az lesz, amivé az emberek teszik. Az ő tehetségük, szorgalmuk, elkötelezettségük teremti meg a vállalkozás sikerét, és ezen keresztül természetesen egy közösség sikerét.

Minden nagy siker mögött tehetséges, többet és jobbat akaró embereknek a vágya, elkötelezettsége és tudása van azért, hogy önmagára, családjára, legszűkebb környezetére gondolva egyről a kettőre jusson, több munkával, nagyobb teljesítménnyel boldogabbá, élhetőbbé tegye saját és közössége életét is. És ez a sok törekvés, ha jó a csillagok állása, akkor összeáll egy közös nagy történetté.

Sokféleképpen lehet hinni a megmaradásban itt, Erdélyben, sokféleképpen lehet tenni érte, és dolgozni a sikerért. Sokféle módja van annak, hogy a közösség gyarapodjon, a jövőbe vetett hite pedig izmosodjon.

Az új munkahelyek teremtése az egyik módja ennek. A kerelőszentpáli takarmánygyár olyan beruházás, amelynek számos nyertese lehet a tulajdonosok mellett. Közvetlenül persze az a 35 munkavállaló és családjaik, akiknek a gyár stabil jövőt biztosíthat, megélhetést, és közvetve ott vannak az állattartók és gabonatermelők, ott vannak a beszállítók.

Ami a minőséget illeti: azt mondja Laczkó Dénes, a gyár igazgatója, hogy a gyártási technológia az európai csúcsszínvonalat képviseli, „a legjobb öt között vagyunk”, teszi hozzá büszkén.

És mi is büszkék lehetünk rá Kerelőszentpálon, hogy itt van a 21. század technológiája. Itt van az az eszköztár, lehetőség, amely a teljesítményt garantálni tudja.

Ilyen körülmények között nekünk, politikai vezetőknek még rengeteg dolgunk és tennivalónk van a közösség megerősítését, a gazdaság fejlesztését és a munkahelyek teremtést illetően. Azt látjuk, bárhova megyünk, az első kérdés az identitás mellett a munkahelyekre, a jólétre, a növekedésre és a gazdaságra vonatkozik.

Meg szeretném köszönni a magam és a Szövetség nevében a magyar kormány támogatását ebben a törekvésünkben is. Az Orbán Viktor vezette magyar kormány szövetségese a közösségünknek és szövetségese a közösség érdekvédelmi szervezetének, az RMDSZ-nek.

Ahol szövetség van, ott vannak közös ügyek, van közös tervezés, közös akarat, majd mindezek eredményeképp közös sikerek születnek. A gazdaságban a közös siker előtt együttműködés van. Az együttműködés előtt pedig ott van a bizalom. A bizalmat pedig építeni kell.

Hogyan lehet a bizalmat építeni? Úgy, hogy egymással szóba állunk, egymásra odafigyelünk, egymást megismerjük és együttműködünk. Együtt dolgozunk, együtt építünk.

A szövetség ebben az esetben is azt jelenti, hogy a célok, vagyis az erdélyi magyarság megerősítése mellett az eszközökben is egyetértés van. Ha a jövőbe tekintek, azt tudom mondani, egyszerű a dolgunk, legalábbis, ami a célokat illeti. Nem kell semmi mást tennünk, csak folytatni kell azt, amit elkezdtünk. Dolgoznunk kell, egymásra kell figyelnünk, kell mennünk előre, terveznünk kell és építkeznünk kell.  

Kell építenünk a közösségek közötti bizalmat is. Támogatnunk azokat a nagy terveket, amelyek a megmaradást, a közösség megerősödését szolgálják. Támogatni azokat az embereket, vállalkozásokat, akik és amelyek munkahelyet teremtenek. Mert csak így teremtődhet jövő. Építkezve.

Tisztelt jelenlévők!

Egy gyáravatás mindig ünnep. Ünnep a tulajdonosnak, ünnep a közösségnek és ünnep azoknak is, akik a közösséget vezetik. Legfőképpen azért, mert azt mutatja, hogy hiszünk abban, hogy lehetséges jövőt tervezni, lehetséges építkezni itt, a szülőföldön. Hogy van hit, akarat és bizalom abban, hogy érdemes előre menni, befektetni.

De a jövőt másként is lehet építeni. Helyes döntésekkel, jó választásokkal. A jó választás a jövőt építi – a rossz pedig a jövőt teszi kockára. Mi minden egyes nap, minden egyes héten, minden egyes hónapban választások előtt állunk. Mindig dönteni kell, mindig választani kell. Ne tegyük kockára, amit fölépítettünk, azt vigyük tovább. Építsük a bizalmat közösségeink között munkahelyek teremtésével, együttműködve a kultúrában, együttműködve az oktatásban, és higgyük azt, hogy Európának ebben a szegletében, Kelet-Európában, Közép-Európában lehetséges a nemzetek együttműködése, lehetséges a biztonság megteremtése, a jólét növelése.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.