Lemond alpolgármesteri tisztségéből Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke lesz

2017.03.09


„Aki ismer, tudja: egy aktív ember vagyok, aki szeret és tud rengeteget dolgozni. Számomra ez az 5 hónapnyi kényszerleszállás, amelynek semmilyen időben behatárolható korlátja, perspektívája nincs, egy tovább nem felvállalható állapot. Ezért jutottam, jutottunk arra az egyébként nagyon nehéz döntésre, hogy a soron következő tanácsülésen benyújtom a lemondásom az alpolgármesteri tisztségből” – jelentette be március 9-én, csütörtökön sajtótájékoztató keretében Horváth Anna, akit az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöknek nevesít.

Mint felidézte, 5 hónap telt el azóta, hogy a Korrupcióellenes Ügynökség eltiltotta tisztsége gyakorlásától. Azóta már kétszer hosszabbították meg a bírósági felügyeletét: 21 hete hetente kell lejelentkeznie a rendőrségen, nem hagyhatja el az ország területét, 21 hete van fizetés nélküli szabadságon, és nincs jövedelme. A második meghosszabbítás ellen benyújtott fellebbezését egy hónap után, hétfőn utasította vissza a Legfelsőbb Törvényszék.

Elmondása szerint az elmúlt 4 évben a legfőbb törekvése az volt, hogy legjobb ereje és tudása szerint képviselje a kolozsvári emberek és a kolozsvári magyar közösség érdekeit. Ebben a funkcióban és munkában két olyan fegyvere volt, amelyet most megpróbálnak kivenni a kezéből, a másokat is felülmúló munkabíró-képesség és a megkérdőjelezhetetlen tisztesség.  „Nincs más lehetőségem, mint harcolni azért, ami az enyém. Ezt a tisztséget elvehetik ugyanúgy, ahogy azt az elmúlt időszakban bebizonyították: ha akarnak, el tudnak lehetetleníteni. Amit nem tudnak elvenni tőlem visszamenőleg, az a közös munkánk eredménye a kolozsvári magyarokért” hangsúlyozta Horváth Anna, aki a kolozsváriak, munkatársai, csapata és RMDSZ-es kollégái biztatását, támogatását és bizalmát köszönte meg.

„Horváth Anna nemcsak alpolgármester volt, hanem közösségi vezető is. Függetlenül attól, hogy mit gondol egy ügyész, továbbra is közösségi vezető marad, akinek a szavára továbbra is odafigyelnek kollégái és a kolozsvári magyar emberek. Az elmúlt öt hónap egyértelműen karaktergyilkossággal él fel. Nincs racionális érv, amely indokolttá tenné, hogy eltiltsák tisztségétől” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kelemen Hunor szerint elképzelhetetlen, hogy egy olyan ügyről kell ma sajtótájékoztatót tartani, amely ütközik az alkotmánnyal, hiszen azt követően robbant ki, hogy az alkotmánybíróság 2016 tavaszán kimondta: nem építhet nemzetbiztonsági mandátumra dossziét a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). „Horváth Anna ügye tehát ellentmond az alkotmánybírósági döntésnek, ezzel az üggyel fenntartásaink vannak. Továbbra is bízom az ártatlanságában, bízom abban, hogy ezt be tudja bizonyítani a törvényszéken is” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök rámutatott: Horváth Annának közösségi vezetőként lesz feladata és munkája az elkövetkező időszakban is, a következő tanácsülést követően, miután elfogadják lemondását, az RMDSZ kinevezi önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki tisztségre. „Nagy tapasztalata van, amelyre szükségünk van. Egy olyan kollégára, aki nemcsak az önkormányzati munkát ismeri, hanem az emberek problémáit is, a problémamegoldásban is hatékony tud lenni. Egy olyan alelnökre van szüksége a Szövetségnek, aki koordinálja azokat az önkormányzatokat érintő törvénymódosításokat, amelyekre nagy szükség van. Ugyanis a következő hónapokban sok olyan törvénykezdeményezés is a prioritásaink között szerepel, amely nagymértékben érinti az önkormányzatokat” – összegzett Kelemen Hunor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.