Kelemen Hunor: „Kolozsváron győzni fog az európaiság, a többnyelvűség ügye!”

2016.05.28


Erdély kincses városában még mindig vita tárgya az, ami máshol Európában legnagyobb gazdagságnak számít: az interkulturalizmus, a többnyelvűség. A magyar alpolgármesternek négyéves mandátuma alatt is ez volt a legintenzívebben képviselt ügye a kolozsvári városházán. Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt arra kértük, hogy ennek fényében is értékelje Horváth Anna alpolgármester tevékenységét, és szóljon arról, hogyan látja a magyar esélyt a Kolozs Megyei Tanácsban.
Az elmúlt négy év legfőbb önkormányzati témája a nyelvhasználati jogokkal áll szoros összefüggésben és még mindig nincs áttörés. Megérjük-e azt, hogy Cluj Napoca ismét Kolozsvár is legyen?
A jelenlegi polgármester még mindig viaskodik a múlt árnyaival, és egyben azt is bizonyítja, hogy a Funar-féle örökségtől, a megörökölt rossz reflexektől nem is olyan könnyű megszabadulni. Én bizakodó vagyok a kolozsvári interkulturalizmus és többnyelvűség diadalát illetően, még akkor is, ha jelenleg ellenszélben kell dolgozni ezért. Dicséretesnek tartom és az ügy jövőjére nézve jelentős alapnak azt, hogy Horváth Anna alpolgármesternek sikerült kialakítania egy folyamatos párbeszédet azokkal a civil aktivistákkal, akik hozzá hasonlóan elkötelezettek a többnyelvűség mellett. Hiszen ez a közös és konok eltökéltség előbb-utóbb meghozza az áttörést. Egy európai egyetemi központban nem lehet állandó vitatéma egy olyasmi, ami éppen európaiságát kérdőjelezi meg.

Horváth Anna négy éve lett Kolozsvár alpolgármestere. Sikerült-e élnie az összes lehetőséggel, amelyet ez a tisztség kínált?
Erdély kulturális központjának alpolgármestere lenni nem kis feladat, nem éppen kevés kihívással járó közigazgatási küldetés. Horváth Anna pedig kiválóan helytállt ebben a tisztségben, ráadásul úgy, hogy folyamatosan kommunikált az emberekkel, beszámolt a megvalósításokról és nem rejtette véka alá a kudarcokat sem. Azt láthatjuk, hogy ma Kolozsváron a magyar érdek és a magyar szempont ott van a város napirendjén. Az alaposan végzett önkormányzati munkán túl Anna legnagyobb megvalósítása az, hogy a magyarok Kolozsváron visszanyerték a hitüket abban, hogy a városvezetés értük is van, őket is szolgálja. Ezért arra kérem a kolozsvári magyarokat, hogy támogassák őt szavazatukkal, hiszen csak így folytathatja elkötelezett munkáját.

Hogyan értékeli az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltjének lehetőségeit? Mennyire lehet bizakodó a közösség, hogy Kolozs megye vezetésében erős pozícióink lesznek?
Bármilyen tisztség megszerzéséhez szükséges alkupozícióba csak akkor kerülünk, ha a közösség jelentős támogatását élvezzük. Ez azt jelenti, hogy megyeszerte a polgármesterjelölt és a helyi tanácsosi lista mellett a Vákár István vezette RMDSZ-es megyei tanácsosi listának is meg kell kapnia a lehető legtöbb szavazatot. Több szavazat több tanácsost jelent és nagyobb erőt a megyei tanácselnök és alelnök személyére vonatkozó döntésben. Ezért kell sokan lennünk mi, magyarok a Kolozs megyei szavazóhelyiségekben június 5-én.


Forrás: www.szabadsag.ro 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.