Magamról1967. október 18-án születtem Csíkkarcfalván. A csíkjenőfalvi általános iskolába tanultam meg írni-olvasni, öt-nyolc osztályba már a karcfalvi iskolába jártam. Hokiztam az iskola csapatában, gyerekkori barátaimmal pedig eljátszottuk az összes indiánregényt és a Nyilas Misit. 

Középiskolába Marosvásárhelyre jártam, ahol szerencsésen átestem az összes "kamaszbetegségen". Akkor még hosszú volt a hajam, szűk volt a farmerem és kemény rockot hallgattam éjjel-nappal.

Már középiskolásként állatorvosnak készültem, és el is végeztem Kolozsváron, az Agrártudományi Egyetemen az állatorvosit. Az irodalmat már gyerekkoromban megszerettem, a filozófiával állatorvosis egyetemistaként kezdtem "barátkozni". 1993-ban felvételiztem a Babeş - Bolyai Tudományegyetem filozófia tanszékére, ahol 1998-ban diplomáztam. Azóta is meg-megkérdezik tőlem, mi az összefüggés a két, eléggé különböző érdeklődés között. Jól megfér mindkettő egy emberben - ez a legegyszerűbb válaszom erre.

1989 decemberében a hirtelen jött szabadságot a Jelenlét című kulturális folyóirat társalapítójaként és főszerkesztő-helyetteseként kezdtem tanulni. 1990 őszén szerződtem el a kolozsvári közszolgálati rádióhoz, ahol kulturális és politikai műsorokat szerkesztettem, időközben a Korunk kulturális folyóirat munkatársként is dolgoztam.

1997-ben kerületem a politikába. A sztori úgy kezdődött, hogy egy vasárnap délelőtt csörgött a telefon, s megkérdezték, hogy dolgoznék-e az RMDSZ színeiben államtitkárként a kulturális minisztériumban. Miután tisztáztuk, hogy nem kora reggeli viccnek szánták a kérdést, igent mondtam és néhány nap múlva már indultam is Bukarestbe az új munkahelyemre, ahol négy évig dolgoztam.

2000-től az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselőjeként a kulturális, művészeti és tömegtájékoztatási állandó bizottságban tevékenykedek, 2005-től kezdődően négy évig pedig a Képviselőház házbizottságának RMDSZ-es tagja voltam.


 

2007. június 9-étől az RMDSZ ügyvezető elnöke lettem. A gyors egymásutánban következő - európai parlamenti és önkormányzati - választások kampánya izzasztó bemelegítő volt ügyvezető elnöki és kampányfőnöki minőségemben is.

2009 nyarán újabb megbízatást kaptam: a Szövetség államelnökjelöltje voltam, és pár hónapig az egyenes beszéd üzenetével jártam végig az országot.

 
Az elnökválasztást követő kormányváltáskor az RMDSZ, egy év kimaradás után, újabb kormányzati szerepet vállalt. Ez számomra is fontos változást hozott: vállaltam a kulturális és örökségvédelmi miniszterséget. Szimbolikus áttörést jelentett, hogy magyar ember vezeti Románia művelődési tárcáját. Az elmúlt két és fél évben a minisztérium kiegyensúlyozta az eddig hátrányosan megkülönbözetett magyar érdekeltségű ügyek helyzetét. Épített örökségünk helyreállítását és a magyar kulturális programokat, kiadványokat eddig példátlan arányban tudtuk támogatni.   

A 2010-es esztendő újabb kihívást és feladatot hozott, december 11-én a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén bejelentettem: indulok az RMDSZ elnöki tisztségért. Ez eddigi közéleti munkán legfontosabb állomása, legnagyobb politikai kihívása.

2011. február 26-27-én tartotta tisztújító kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, ahol a szavazatok több mint kétharmadával az RMDSZ elnökévé választottak. Azóta is felelősséggel, odaadással, a romániai magyar közösség iránti elkötelezettséggel végzem munkám.

2012 nyarán nemzetközösségünk hallatta a hangját: az önkormányzati választásokon az RMDSZ a magyar szavazatok közel 90%-át kapta meg. Ez a társadalmi támogatottság azt jelenti számunkra, hogy még nagyobb felelősséggel, még több odafigyeléssel végezzük a munkát.

2012. december 9-én mi, romániai magyarok eddigi sorsunk legfontosabb választása előtt álltunk: azt kellett eldöntenünk, hogy erős, egységes nemzetközösségként mutatjuk fel erőnket, vagy hagyjuk, hogy a kicsinyes, személyes érdekek szétszabdalják közösségünket? Bíztunk benne, hogy mi, magyarok ismét bölcsen választunk! A parlamenti választásokat követően az RMDSZ ellenzékbe került, ez jó alkalom volt arra, hogy közösségépítéssel és nemzetközi szintű kisebbségvédelemi munkával foglalkozzék a Szövetség.

2013. szeptember 11-től kezdődően megváltozott az életem: megszületett gyönyörű kislányunk, Hanna.

 


2014 márciusában
a Szövetség ismét kormányzati szerepet vállalt: a kisebbségi és közösségi jogok bővítése, gazdasági, szociális kérdések, valamint infrastrukturális, életminőséget javító intézkedések szerepelnek az RMDSZ kormányzati prioritásai között.

 

2014 májusában lezajlottak az európai parlamenti választások. A Szövetség hiteles jelöltekkel, konkrét programmal vágott neki ennek a megmérettetésnek, amelynek végén elmondhatjuk: továbbra is erős képviseltünk van Brüsszelben, az erdélyi magyar közösség ügyét napirenden tartják kollégáink a nemzetközi politika színterén.

 

2014. november 2-án államelnök-választás volt Romániában. A Szövetség ismét engem bízott meg azzal, hogy erős közösségünk hangja legyek. Ebben a kampányban a magyar emberek gondjairól és elvárásairól beszéltem, elmondtam a román többségnek, hogy milyen országban akarunk élni.


Irodalmi munkáimat több romániai és magyarországi kiadvány publikálta. 1995-ben a Kriterion Könyvkiadónál jelent meg a Mínuszévek című verseskötetem (1996-ban debüt-díjat kaptam a kötetért a Román Írószövetségtől). A madárijesztők halála című regényemet a marosvásárhelyi Mentor Kiadó adta ki 1999-ben. 2001-ben a csíkszeredai Pallas Akadémia kiadásában jelent meg A szigetlakó című verseskötetem.